VANJSKA GRAĐEVINSKA STOLARIJA

 

Prozori, balkonska vrata, klizne stijene sastavni su dio općeg pojma vanjske građevinske stolarije. Što moramo znati o njima?

Oni su među najzahtjevnijim građevinskim elementima u kući ili stanu. Unose svjetlost, toplinu i ljepotu u naše domove. Daju pečat ukupnom izgledu pa mogu povećati, ali i smanjiti materijalnu vrijednost objekta ukoliko nisu prikladno odabrani i postavljeni. Od njih se očekuje da u arhitektonskom smislu osiguraju kontinuitet unutrašnjosti građevine s vanjskim prostorom te osiguraju dotok prirodnog svjetla u unutarnji stambeni prostor. Ipak, suvremeni zahtjevi po pitanju energetske učinkovitosti dodatnu kompliciraju čitavu situaciju budući da se od vanjske stolarije očekuju značajna toplinska izolacijska svojstva, iako prema osnovnoj definiciji predstavlja samo otvore u fasadi.

Velik dio površine vanjske stolarije predstavlja sama staklena površina, koja može biti višeslojno izolirana i za koju se koriste low-e stakla i punjenja plemenitim plinovima što dodatno poboljšava njihovu izolaciju. No značajnu pažnju treba obratiti i na materijal okvira koji može biti od drva, PVC, aluminija, ili kombinacija drva i aluminija, ili kombinacija PVC i aluminija. Također je potrebno obratiti pažnju na izvedbu stolarije, tako da se prekidaju toplinski mostovi unutar okvira te na stručnost ugradnje same stolarije, pošto nestručno postavljanje može negativno utjecati na energetsku učinkovitost, na kvalitetu zraka u prostoru i na trajnost same stolarije. O kojim elementima moramo voditi računa?

1. Toplinska izolacija

Prozori mogu biti glavni razlog gubitka topline tijekom zime i previsoke temperature ljeti. Veliki udio energije se gubi preko prozora (do 25%), a ovisi o ostakljenju, materijalu prozorskog okvira i izolaciji. Izolacija se iskazuje U – vrijednošću. Pri izboru prozora birajte onaj koji ima nižu U – vrijednost, jer to znači da je bolja toplinska izolacija.

2. Zvučna izolacija

Buka postaje sve veći problem, posebno u velikim gradovima. Znanstveno je dokazano kako dugotrajna izloženost nekoj vrsti buke može biti razlog razvoja niza bolesti psihosomatskog tipa te se društvo mora štititi i zaštititi od prekomjerne razine buke. Zvučna izolacija se mjeri u decibelima (dB) i što je vrijednost veća, to je bolja izolacija.

3. Ušteda energije

Pravilnim odabirom prozora, s optimalnom toplinskom i zvučnom izolacijom možete uštedjeti energiju. Danas kad se sve više pokušavaju slijediti trendovi niskoenergetske i pasivne gradnje i proizvođači prozora nude odgovarajuće ostakljenje kojim možete uštedjeti na troškovima grijanja, hlađenja i rasvjete doma.

4. Dizajn

Prilikom kupovine morate razmišljati o veličini, vrsti, položaju prozora i drugim karakteristikama u odnosu na cjelokupan dizajn kuće/stana, interijera i eksterijera.

5. Nepropusnost

Prozori su sastavni dio vanjskih zidova objekta i moraju tako i funkcionirati, biti otporni na sve vanjske utjecaje (kiša, vjetar, snijeg). Bitnu ulogu u tome ima propusnost zraka. Iskazuje se koeficijentom propusnosti fuga (a-vrijednost). Što je niža a-vrijednost, to je veća nepropusnost prozora. Prozor s niskim stupnjem propusnosti čvršći je od onoga s visokim stupnjem. Pod naletima jakog vjetra kod oštećenih i neispravnih prozora i vrata zbog nastalog povećanog tlaka može doći do dizanja krova.

6. Osiguranje od provale

Današnji proizvođači prozora u svojoj ponudi imaju i posebne izvedbe za osiguranje od provale, posebne kvake, točke zaključavanja.

7. Stručna montaža

Ukoliko ste se odlučili investirati u nove prozore, poželjno je da njihovu ugradnju izvrši stručno osoblje, jer stručna montaža je jedan od bitnih faktora besprijekornog funkcioniranja i dugovječnosti.

8. Položaj prozora

Ako želite iskoristiti energiju sunca i pustiti svjetlost i život u Vaš prostor, izaberite jug, zapad ili istok, ali obavezno razmislite o zaštiti od sunca.

9. Kondenzacija

Može biti prirodna pojava, upozorenje da je prisutan višak vlage. Pojavljuje se kod visoke vlage u prostoru i niske vanjske temperature što može dovesti do pojave truljenja i plijesni i zdravstvenih problema. U takvim situacijama rješenje je: otvorite vrata i prozore kako bi višak vlage izišao van, koristite odvlaživač i stropne ventilatore za bolju cirkulaciju zraka.

10. Prozračivanje

Ukoliko ste kupili kvalitetan prozor s visokim stupnjem izolacije, uštedjet ćete na energiji i zaštiti se od buke, ali ne zaboravite prozračivanje. Najbolje je kratko prozračivati (po nekoliko minuta) više puta na dan kako bi pustili svjež zrak u prostor, a izgubili minimalno energije.

11. Održavanje

Vijek trajanja vaše stolarije ovisi o više faktora: kvaliteti proizvoda i ugradnje, materijalu okvira, klimi i položaju, zamjeni potrošnih dijelova i održavanju. Čišćenje se ne odnosi samo na staklo, već i na okvir, a vrlo važno je i redovno podmazivanje okova. U našem prodajnom programu nudimo vam vrhunska rješenja, naročito vodeći računa o gore navedenim pojedinostima.

 

Naši glavni partneri na području vanjske građevinske stolarije, vodeći su proizvođači na području jugoistočne Europe, sa stoljetnom tradicijom u proizvodnji građevinske stolarije:

 

• „JELOVICA“ d.d. – Škofja Loka, Slovenija;

• „INLES“ d.d. – Ribnica, Slovenija.

 

U ponudi imamo slijedeće proizvode:

 

•  Drveni prozori, balkonska vrata, klizne stijene i ulazna vrata;

•  Drvo-Aluminij prozori, balkonska vrata, klizne stijene i ulazna vrata;

•  PVC prozori, balkonska vrata, klizne stijene i ulazna vrata;

•  Aluminijski prozori, balkonska vrata, klizne stijene i ulazna vrata;

•  PVC-Aluminij prozori, balkonska vrata i klizne stijene.